donderdag 17 november 2011

Portugal

Kaart Portugal: CIA
Portugal heet officieel de Portugese Republiek. Het is een land in het zuidoosten van Europa aan de Atlantische Oceaan met 10.707.924 inwoners (2009). De hoofdstad is Lissabon. De officiële taal is Portugees.

Portugal ligt op het Iberisch Schiereiland en grenst in het noorden en het oosten aan Spanje. In het westen en zuiden ligt het land aan de Atlantische Oceaan.

Tot Portugal behoren de eilandengroepen Madeira en de Azoren in de Atlantische Oceaan.

Districten
Het vasteland van Portugal is onderverdeeld in 18 districten die de naam hebben van de districtshoofdstad.

De 18 districten zijn Aveiro, Beja, Braga, Bragança, Castelo Branco, Coimbra, Évora, Faro, Guarda, Leiria, Lisbon, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo, Vila Real en Viseu.

Landschap
Het noorden van Portugal heeft een heuvelachtig en bergachtig landschap en gaat over in een plateau-achtig binnenland op 500 tot 800 meter hoogte in de regio Trás-os-Montes.

Het hoogste reliëf, met een hoogte van bijna 2.000 meter, komt voor in de centrale bergketen Serra da Estrela.

De vallei van de Taag is vlak en stijgt richting het zuiden in de richting van de vlakten van Alentejo.

De 800 kilometer lange kustlijn van Portugal is grotendeels zanderig en vlak en vaak omzoomd met duinen.

Rivieren
De grootste rivieren van Portugal zijn de Minho, Douro, Taag en Guadiana. Deze ontspringen in Spanje. De Mondego en de Sado zijn de voornaamste rivieren die geheel binnen Portugal stromen.

Klimaat en toerisme
Portugal kent grotendeels een mediterraan klimaat met hete en droge zomers en milde en regenachtige winters.

Het klimaat verschilt tussen het noorden en het zuiden. Er is ook een tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland.

Belangrijke trekpleisters in Portugal voor toeristen zijn de stranden, campings, appartementen en de historische steden met bezienswaardigheden.

Steden Portugal
Naast de hoofdstad en grootste stad van het land Lissabon zijn een aantal andere belangrijke steden: Aveiro, Braga, Coimbra, Faro, Funchal (op Madeira), Guarda, Guimarães, Porto, Setúbal, Sines.

Kaart Portugal: CIA

Zie verder:
Portugal Regio's Vakantie